Етиленови полимери в опаковките

Етиленовите полимери са термопластични полимери, които се използват в производството на различни опаковъчни материали. Тези полимери (особено посочените по-долу) обикновено имат добра устойчивост на алкохоли, масла, мазнини и разредени киселини и основи. Една от най-важните характеристики на този вид материал в контекста на опаковките е, че той има умерени до добри бариерни свойства за кислород и въглероден диоксид, което го прави подходящ за опаковане на храни.

По-долу е представено описание на някои от най-често срещаните етиленови полимери, използвани в различни форми, особено за опаковане на бързо развалящи се потребителски стоки (храни и фармацевтични продукти).

Етиленвинил ацетат (EVA)

Известен е като пенокаучук. Сред свойствата му са: Гъвкав, еластичен, прозрачен, добра гъвкавост при ниски температури и висок коефициент на триене.

EVA се използва предимно като материал за подложка в картонени опаковки, напр. за електроника и др.

Етилен-винил алкохолен съполимер (EVOH)

Това е формален съполимер на етилен и винилов алкохол. Използва се като материал с висока бариера за газове (O2 и CO2), но е материал с ниска степен на бариера за влага и пари. Тези свойства намаляват във влажна среда. . Това е скъп опаковъчен материал. Широко се използва като бариерно фолио в ламинат. EVOH се използва предимно за опаковане на храни и обикновено като тънък слой в картон или фолио, за да се подобри срокът на годност на храните.

Полиетилен с висока плътност (HDPE)

HDPE е полиетиленов термопласт, произведен от петрол. Той е полутвърд, полупрозрачен, много здрав, а също така има ниска абсорбция на вода. HDPE има умерени бариерни свойства, но не е подходящ за използване при високи температури. Широко разпространен е при издухването му, за да се оформят меки бутилки-контейнери, например за съхранение на мляко, перилни препарати и др. Това е евтин и лесно произвеждан материал.

Полиетилен с ниска плътност / Линеен полиетилен с ниска плътност (LDPE -LLDPE)

LDPE е термопластичен материал, произведен от нефт. Той е изключително твърд, но гъвкав, восъчен, устойчив на влага/въздух, има добра издръжливост при ниски температури и се обработва лесно чрез повечето методи при ниска цена, има добра пликове с цип обща устойчивост и умерени бариерни свойства. Широко се използва заради свойствата си за топлинно запечатване в ламиниран материал. Не е подходящ за използване при температури над 100°С и може да се рециклира. Освен това е устойчив на корозия. Тези свойства го правят подходящ за производство на контейнери с общо предназначение за хранителни продукти (буркани и др.) и за лабораторна употреба, а също така се използва за покриване/ламиниране на картонени опаковки и за производство на пръстени за шест опаковки сода.

Полиетилен терефталат (PET или PETE)

PET е термопластична полимерна смола и се използва в синтетичните влакна. Той е твърд, изключително здрав и удароустойчив, има добра устойчивост на пълзене и умора, устойчивост на широк температурен диапазон (-40 до 220°С) и не тече при нагряване. Този материал обикновено се ориентира, за да се подобрят бариерните му свойства за газове и водни пари. Той има отлична прозрачност и често се използва като заместител на стъклото. C-PET се използва широко за производство на контейнери за газирани напитки и разтворители поради добрата си устойчивост и бариерни свойства и е изключително лесен за рециклиране, което го прави много екологичен.

Кристализираният РЕТ се използва и за съхраняване на замразени ястия, а тънък филм от РЕТ (Mylar) може да бъде покрит с други материали (като алуминий), за да се задоволят различни приложения, включително като гъвкави опаковки за храни и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *